Zbiornik na wodę pitną dla gastronomii

Zbiornik na wodę pitną dla gastronomii

 

W restauracjach oraz hotelach z gastronomią do przygotowywania posiłków oraz ciepłych napoi wykorzystuje się wodę pitną. Jest to podyktowane wymogami sanitarnymi. Wodę w dużych ilościach przechowuje się w specjalnych zbiornikach przeznaczonych to takich celów. Zbiorniki mogą być naziemne, ale mogą być również umiejscowione pod gruntem.

Zbiornik na wodę pomieści tysiące litrów cieczy

polietylenowe zbiorniki na wodę pitnąZbiorniki na wodę pitną mogą pomieścić nawet kilka tysięcy litrów cieczy. Cieczy, która nadaje się do spożycia. Dozowanie wody ze zbiornika jest bardzo wygodne, dzięki czemu nie trzeba do tego dodatkowych pojemników. Dzięki zbiornikom na wodę zmniejsza się powierzchnia niezbędna do przetrzymywania dużych ilości cieczy. W hotelach i restauracjach jest to duża oszczędność miejsca. Najczęściej spotykane są polietylenowe zbiorniki na wodę pitną. Polietylen jest bezpiecznym i trwałym materiałem, dzięki czemu w zbiorniku może być przechowywana woda oraz inne napoje. Odpowiednio duży zbiornik pozwala na zgromadzenie większych zapasów wody. Dzięki temu nie trzeba przechowywać kilkudziesięciu baniaków z wodą, a wystarczy wszystko przelać do wielkiego zbiornika. W niektórych hotelach używa się polietylenowych zbiorników na wodę, ale podziemnych. Z punktu widzenia powierzchni składowania wody jest to jeszcze lepsze rozwiązanie. Każdy zbiornik musi posiadać odpowiednie atesty bezpieczeństwa. Wodę pitną można bowiem przechowywać jedynie w atestowanych zbiornikach.

Duże ilości wody pitnej w baniakach bądź butelkach mogłyby zająć sporo przestrzeni. Wykorzystanie dużego zbiornika polietylenowego pozwala zaoszczędzić sporo miejsca na przechowywanie wody. Atestowane zbiorniki na wodę są w pełni bezpieczne. Można je trzymać zarówno wewnątrz jak i umiejscowić je pod ziemią.

 

Close Menu