Produkcja warzyw w Polsce

Produkcja warzyw w Polsce

Chyba każdy z nas chętnie sięga po świeże warzywa, kiedy chce zrobić pyszną zupę, surówkę, czy przetwory na zimę. Są one cennym źródłem witamin i minerałów w łatwo przyswajalnej formie, dlatego warto je jeść każdego dnia.

Jak są produkowane warzywa?

produkcja warzywPolska leży w środkowej Europie, gdzie panuje umiarkowany klimat. Mamy tu niewiele słońca, krótkie lato i dość długą zimę. W takich warunkach nie wszystkie warzywa mogą rosnąć, dlatego nasz kraj się ogranicza do sezonowych produktów. Produkcja warzyw na masową skalę odbywa się tylko na dziesiątkach hektarów rolników, którzy utrzymują się tylko z uprawy. To ciężka praca, która wymaga codziennej pielęgnacji grządek i pilnowania stopnia nawodnienia. Oczywiście każdy z nas może sobie założyć przydomowy ogródek, w którym będziemy produkowali na potrzeby rodziny warzywa i owoce, ale to jest zbyt pracochłonne dla ludzi pracujących  na etacie. Większość warzyw jest sadzona polach w równych rządkach. Są to między innymi ziemniaki, kapusta, buraki, marchew, czy pomidory. W Polsce niektórzy rolnicy produkują warzywa w szklarniach, gdyż mają tak wyższą temperaturę. Produkty od rolników trafiają wprost na nasze targi i do okolicznych, małych sklepów warzywnych. Takie warzywa są pełne witamin i smaku, gdyż do ich produkcji nie były wykorzystywane pestycydy, sztuczne nawozy, czy szkodliwe substancje. Takie produkty są nieco droższe od tych, które kupimy w supermarkecie, ale na pewno są zdrowsze. Warzywa w dużych sklepach, są najczęściej sprowadzane z zagranicy.

Ostatnio modne są warzywa i owoce ekologiczne, które możemy kupić w specjalnych sklepach z ekologiczną żywnością, albo na eko bazarach. Jednak najlepiej mieć zaufanego rolnika, który zawsze dostarcza wysokiej jakości produkty ze sprawdzonego źródła.

Close Menu