Na rynku produktów i urządzeń stosowanych w branży gastronomicznej, przetwórstwie spożywczym oraz handlu, można znaleźć bardzo wiele ciekawych rozwiązań technologicznych, które nie tylko ułatwiają pracę, ale również zapewniają najwyższą jakość i doskonałą ochronę pakowanych, transportowanych oraz sprzedawanych produktów spożywczych. Godne uwagi są przede wszystkim pakowarki do pakowania próżniowego.
Atuty najlepszych pakowarek próżniowych komorowych
Najważniejszym atutem komorowych pakowarek próżniowych jest prosty sposób pakowania o bardzo dużej skuteczności, która pozwala na właściwą ochronę bezpieczeństwa, a także jakość pakowanych produktów żywnościowych. Urządzenie po prostu wypompowuje z woreczka powietrze i tworzy próżnię, po czym woreczek jest szczelnie zgrzewany i produkty są otoczone próżnią . Takie pakowanie przekłada się na znacznie dłuższą żywotność spakowanej żywności, ponieważ nie będą na nią negatywnie wpływać bakterie tlenowe. Jednocześnie towary nie zmieni swojej wagi i objętości. Pakowarki próżniowe komorowe najlepszych producentów posiadają bardzo skuteczne pompy wysysające powietrze oraz nowoczesne sterowniki przekładające się na dużą dokładność działania. Ze sprzętem takim stosowane są najprostsze, gładkie worki plastikowe, więc koszty użytkowania takich pakowarek są niskie biorąc pod uwagę perspektywę długofalowej obsługi. Nic więc dziwnego, że wiele firm zwraca uwagę na te atuty i decyduje się na korzystanie z takiego sprzętu.
Pakowarki komorowe działające próżniowo posiadają wiele ważnych zastosowań. Dzięki nim można pakować różne produkty żywnościowe o konsystencji stałej oraz płynnej. Specjalne podstawy robocze ułatwiają pakowanie takich produktów i jest to znaczący atut w porównaniu z pakowarkami listwowymi.