You are currently viewing Mieszanki przyprawowe do kiełbas

Mieszanki przyprawowe do kiełbas

 

Lubiłam gotować i piec ciasta, ale z czasem zabrakło mi ciekawych pomysłów do testowania. Wiedziałam co mi smakuje, a co nie, nie przepadałam za wymyślnymi francuskimi potrawami, ani za mocno doprawionymi daniami indyjskimi czy orientalnymi. Pomyślałam, że zamiast testować nowe potrawy, to zacznę robić produkty, z których można je przygotować.

Aromatyczne mieszanki przypraw

przyprawy do kiełbasWyrabianie sera żółtego wydawało mi się dosyć skomplikowane, chleb piec już umiałam i makaron robić też. Uznałam, że może spróbuję przygotować własną kiełbasę i może potem kabanosy. Kupiłam dobrej jakości mięso, zmieliłam je, doprawiłam, wsadziłam do osłonek, a część do słoika i do lodówki. Kiełbaski w osłonkach dałam do wędzarki, by zostały zakonserwowane i przeszły aromatem bukowych zrębków wędzarniczych. Otworzyłam kiełbasę ze słoika, spróbowałam tej wędzonej, ale coś mi w nich nie pasowało. Niby mięso było dobre, ale sam wyrób jakiś taki bez smaku. Nawet kiełbasy sklepowe wydawały mi się bardziej aromatyczne. Postanowiłam poszukać informacji na temat wyrobu kiełbas w Internecie. Tak doszłam do sklepu, który oferuje gotowe przyprawy do kiełbas. Sądziłam, że będzie to po prostu jakaś łagodna i ostra przyprawa, opcjonalnie coś specjalnego do kiełbasy białej. A tu się okazało że są osobne mieszanki do kiełbas drobiowych i wieprzowych, do kiełbas grillowanych i do kiełbas słoikowych. Ten ogromny wybór bardzo mnie zaskoczył. Zaczęłam przeglądać wszystkie przyprawy, by sprawdzić ich skład i wybrać te najlepsze.

Zdecydowałam się kupić trzy rodzaje przypraw na początek. Była to przyprawa do kiełbasy słoikowej, wędzonej i specjalna przyprawa do kabanosów. Wszystkie trzy od razu chciałam wypróbować i wszystkie nadawały mojej kiełbasie pięknego aromatu i wspaniałego smaku. To był bez dwóch zdań dobry zakup.